Wednesday, July 21, 2010

Tempoh Pasang Surut Air Laut

Pasang surut air laut penentu hasil pemancing

Pantai adalah salah satu lokasi kegemaran ramai pemancing kerana kosnya murah dan kita boleh membawa bersama ahli keluarga beriadah di tepi pantai. Bersantai sambil memancing.

Pancingan pantai berbeza dengan memancing dari atas bot/sampan kerana memancing dari pantai kita banyak bergantung kepada kehadiran ikan berbanding dari bot mudah kita berpindah mencari lubuk ikan.

Petua orang -orang tua mudah saja iaitu kalau memancing di pantai pastikan kawasan itu ada ‘kawanan ikan’. Ada kawanan ikan membawa maksud tertentu sama ada dari segi ikan mangsa dan ikan pemangsa.

Sebelum saya huraikan lebih lanjut mengenai kawanan ikan, lebih baik kita bincang dulu mengenal perihal air. Kehadiran ikan di kawasan pantai banyak bergantung kepada pasang surut air serta suasana sekeliling.

Di pantai Barat pasang surut air terjadi 2 kali sehari manakala pantai timur tidak menentu, ada pantai pasang dan surut sehari sekali dan ada yang pasang anak kemudian sekali pasang biasa. Didalam keluaran sisipan JORAN ini ada jadual pasang surut air di sesetengah tempat yang terpilih.

Ia dapat merancang pemancing waktu sesuai turun memancing. Hasil pancing pantai banyak bergantung kepada kemahiran pemancing membaca pergerakan air. Waktu air pasang adalah masa terbaik memancing kerana ketika ini banyak ikan pemangsa rapat ke pantai mencari makanan.

Ia semakin menjauh dari kawasan persisiran pantai apabila air menyunsung surut. Waktu kurang efektif ialah ketika cuaca panas seperti tengah hari.Awal petang hingga ke pagi adalah waktu sesuai kerana ketika ini ai sunyi dan ikan lebih berani rapat ke pantai.

Jika anda mengetahui struktur pesisiran beting dan dasar di pantai yang di lewati ia mungkin menjadi satu bonus kerana kita dapat mengagak lubuk pilihan ikan semasa.

Jika air jernih di pantai, kawasan dalam mudah di kenal pasti melalui perbezaan warna air. Jika terang memutih menandakan ia cetek, hijau dan biru gelap menandakan ia dalam manakala jika gelap kehitaman mungkin ada struktur karang di dasarnya.

Selain bijak membaca pasang surut air, musim ikan masuk pantai juga boleh dijadikan faktor penentu. Ini di katakan bila 'kawanan ikan' bergerak ke pantai seperti contoh ikan bilis sudah pasti ikan pemangsa akan turut mengekori kawanan bilis tadi secara semula jadi.

Ia biasanya akan berada di satu-satu kawasan pantai dalam satu tempoh yang singkat. Nelayan pantai pasti tahu mengenai kehadiran kumpulan ikan ini kerana ini adalah sumber pencarian mereka. Pendek kata, kita kena pandai pasang telinga! Saya sendiri sering tunggu saat ini.

2 comments:

  1. di mana nak dapatkan tabel pasang surut air laut di peninsular?? mohon emel ke azwarfarid@ymail.com.. tq..

    ReplyDelete
  2. assalam...rezeki ikan pun ada pasang surutnya kot...

    ReplyDelete