Monday, July 11, 2011


Facts & Figures
Head of State: Tuanku Mizan Zainal Abidin ibni al-Marhum Sultan Mahmud (2006)
Prime Minister: Datuk Seri Najib Tun Razak (2009)
Land area: 126,853 sq mi (328,549 sq km); total area: 127,316 sq mi (329,750 sq km)
Population (2010 est.): 26,160,256 (growth rate: 1.7%); birth rate: 22.0/1000; infant mortality rate: 15.3/1000; life expectancy: 73.5; density per sq km: 76
Capital and largest city (2003 est.): Kuala Lumpur, 3,688,200 (metro. area), 1,403,400
Other large cities: Kelang, 683,200; Johor Bharu, 682,100
Monetary unit: Ringgit
Flag of Malaysia
  1. Malaysia Main Page


Malaysia is on the Malay Peninsula in southeast Asia. The nation also includes Sabah and Sarawak on the island of Borneo to the east. Its area slightly exceeds that of New Mexico.
Most of Malaysia is covered by forest, with a mountain range running the length of the peninsula. Extensive forests provide ebony, sandalwood, teak, and other wood.


Constitutional monarchy.


The ancestors of the people that now inhabit the Malaysian peninsula first migrated to the area between 2500 and 1500 B.C. Those living in the coastal regions had early contact with the Chinese and Indians; seafaring traders from India brought with them Hinduism, which was blended with the local animist beliefs. As Muslims conquered India, they spread the religion of Islam to Malaysia. In the 15th century, Islam acquired a firm hold on the region when the Hindu ruler of the powerful city-state of Malacca, Parameswara Dewa Shah, converted to Islam.
British and Dutch interest in the region grew in the 1800s, with the British East India Company's establishment of a trading settlement on the island of Singapore. Trade soared, with Singapore's population growing from only 5,000 in 1820 to nearly 100,000 in just 50 years. In the 1880s, Britain formally established protectorates in Malaysia. At about the same time, rubber trees were introduced from Brazil. With the mass production of automobiles, rubber became a valuable export, and laborers were brought in from India to work the rubber plantations.

Climbing the Seven Summits

More than 200 mountaineers have climbed all "Seven Summits"—the highest peak on each of the seven continents. The first was Dick Bass, an American businessman, on April 30, 1985.
ContinentMountainCountry and/or locationHeight
AsiaMt. EverestTibet-Nepal29,0358,850
South America Mt. AconcaguaArgentina22,8346,960
North AmericaMt. McKinley (Denali)United States, Alaska20,3206,194
AfricaMt. Kilimanjaro Tanzania19,3405,995
Europe Elbrus Russia/Georgia 18,5105,642
AntarcticaVinson MassifEllsworth Mts.16,0664,897
Australia1Kosciusko Australia7,3102,228
1. Some climbers believe that the true Seven Summits should include Carstensz Pyramid (16,023 ft.) in Irian Jaya, Indonesia, rather than Australia's Kosciusko. Carstensz is the highest summit in Australia/Oceania, but strictly speaking, Oceania is not a continent.

Highest Mountain Peaks of the World

Mountain peak Range Location Height
Everest1 Himalayas Nepal/Tibet 29,0358,850
K2 (Godwin Austen) Karakoram Pakistan/China 28,2508,611
Kanchenjunga Himalayas India/Nepal28,1698,586
Lhotse IHimalayas Nepal/Tibet 27,9408,516
Makalu IHimalayas Nepal/Tibet27,7668,463
Cho OyuHimalayasNepal/Tibet26,9068,201
Dhaulagiri Himalayas Nepal 26,7958,167
Manaslu IHimalayas Nepal 26,7818,163
Nanga Parbat Himalayas Pakistan26,6608,125
Annapurna Himalayas Nepal 26,5458,091
Gasherbrum IKarakoram Pakistan/China26,4708,068
Broad Peak Karakoram Pakistan/China26,4008,047
Gasherbrum IIKarakoramPakistan/China26,3608,035
Shishma Pangma (Gosainthan) Himalayas Tibet 26,2898,013
Annapurna II HimalayasNepal 26,0417,937
Gyachung Kang Himalayas Nepal 25,9107,897
Disteghil Sar Karakoram Pakistan25,8587,882
Nuptse Himalayas Nepal 25,7267,841
Nanda Devi Himalayas India 25,6637,824
Masherbrum Karakoram Kashmir225,6607,821
Rakaposhi Karakoram Pakistan25,5517,788
Kanjut Sar Karakoram Pakistan25,4617,761
Kamet Himalayas India/Tibet 25,4467,756
Namcha Barwa Himalayas Tibet 25,4457,756
Gurla Mandhata Himalayas Tibet 25,3557,728
Ulugh Muztagh Kunlun Tibet 25,3407,723
KungurMuztagh AtaChina25,3257,719
Tirich Mir Hindu Kush Pakistan 25,2307,690
Saser Kangri Karakoram India25,1727,672
Makalu II Himalayas Nepal 25,1207,657
Minya Konka (Gongga Shan)Daxue ShanChina24,9007,590
Kula Kangri Himalayas Bhutan 24,7837,554
Chang-tzu Himalayas Tibet 24,7807,553
Muztagh Ata Muztagh Ata China 24,7577,546
Himalayas Kashmir 24,7507,544
Ismail Samani Peak (formerly Communism Peak) PamirsTajikistan 24,5907,495
Jongsong PeakHimalayas Nepal24,4727,459
Pobeda PeakTien ShanKyrgyzstan24,4067,439
Sia Kangri Himalayas Kashmir24,3507,422
Haramosh PeakKarakoramPakistan24,2707,397
Istoro NalHindu KushPakistan24,2407,388
Tent PeakHimalayasNepal24,1657,365
Chomo Lhari Himalayas Tibet/Bhutan 24,0407,327
Chamlang Himalayas Nepal 24,0127,319
Alung Gangri Himalayas Tibet 24,0007,315
Baltoro KangriHimalayasKashmir23,9907,312
Muztagh Ata (K-5)Kunlun China 23,8907,282
Nepal PeakHimalayasNepal23,5007,163
Amne MachinKunlunChina23,4907,160
Gauri Sankar Himalayas Nepal/Tibet 23,4407,145
Lenin Peak PamirsTajikistan/Kyrgyzstan 23,4057,134
Korzhenevski Peak PamirsTajikistan 23,3107,105
Kangto Himalayas Tibet 23,2607,090
NyainqentanglhaNyainqentanglha ShanChina23,2557,088
Trisuli HimalayasIndia23,2107,074
Dunagiri Himalayas India 23,1847,066
Revolution Peak PamirsTajikistan 22,8806,974
Ojos del Salado Andes Argentina/Chile 22,6646,908
Bonete Andes Argentina/Chile 22,5466,872
Ama Dablam HimalayasNepal22,4946,856
Tupungato Andes Argentina/Chile22,3106,800
Moscow Peak Pamirs Tajikistan 22,2606,785
Pissis Andes Argentina 22,2416,779
Mercedario Andes Argentina/Chile 22,2116,770
Huascarán Andes Peru 22,2056,768
Llullaillaco Andes Argentina/Chile 22,0576,723
El Libertador Andes Argentina 22,0476,720
Kailas Himalayas Tibet 22,0276,714
Kurumda PamirsTajikistan 21,6866,610
El Muerto Andes Argentina/Chile 21,4636,542
Sajama Andes Bolivia 21,3916,520
Nacimiento Andes Argentina 21,3026,493
Illimani Andes Bolivia 21,2016,462
Ancohuma Andes Bolivia 20,9586,388
Cuzco Andes Peru 20,9456,384
Toro Andes Argentina/Chile 20,9326,380
Tres CrucesAndesArgentina/Chile20,8536,356
Chimborazo Andes Ecuador 20,7026,310
El CondorAndesArgentina20,6696,300
Salcantay Andes Peru 20,5746,271
FamatinaAndes Argentina 20,5056,250
Chañi Andes Argentina 20,3416,200
McKinley (Denali)Alaska Alaska 20,3206,194
Condoriri Andes Bolivia 20,0956,125
Solimana Andes Peru 20,0686,117
San JuanAndesArgentina/Chile20,0496,111
Sierra Nevada Andes Argentina 20,0236,103
1. The 1954 elevation of Everest, 29,028 ft. (8,848 m) was revised on Nov. 11, 1999, and now stands at 29,035 ft. (8,850 m).
2. Kashmir is divided between India, Pakistan, and China, and the three countries dispute the boundaries.
Source: National Geographic Society.

Photo of Gunung Korbu
Gunung Korbu merupakan sebuah gunung yang terdapat di Perak Darul Ridzuan, Malaysia. Gunung Korbu mempunyai ketinggian setinggi 2,183 meter.

Gunung Korbu mempunyai kawasan hutan Dipterokarp Bukit, hutan Dipterokarp Atas, hutan Montane dan Hutan Ericaceous atau hutan gunung.
Cara Pendakian
Dari Ipoh menuju ke Tanjung Rambutan. Di situ ada perkampungan orang Asli suku Semai. Mendaki ikut Sungai Kinta. Jarak dari Tanjung Rambutan ke Gunung Korbu ialah 16 km. Mulakan dari berek pasukan polis dan Jabatan Bekalan Air Kinta.
  1. Medan Kidd, Ipoh – naik bas awam ke Tanjung Rambutan
  2. Balai Polis Tanjung Rambutan – daftar nama di sana (nama, alamat, KP, tujuan, bilangan, berapa lama di puncak. Bila balik daftar sudah berjaya sampai)
  3. Kem Briged Polis Hutan Ulu Kinta – naik van. Sekarang dikenali sebagai Pasukan Gerakan Am, Ulu Kinta.
  4. Loji air, pagar intake
  5. Beberapa perkampungan orang Asli
  6. Kem Agas
  7. Kem Seroja
  8. Bukit Botak
  9. Gunung Korbu Raya
Pendaki juga boleh mendaki Gunung Korbu melalui Pos Sg Termin.
  1. Terminal Bas Ekspress Medan Gopeng
  2. Ulu Kinta Waterfall
  3. Ulu Kinta Reservation
  4. Empangan Sultan Azlan Shah
  5. Pos Sg Termin
  6. Bukit Nanas (by pass) (Kg Orang Asli Sg Termin)
  7. Dataran Pacat (Rest area)
  8. Kem 9-10 (Campsite capacity: 10 org)
  9. Termin Waterfall Camp / Kem Batu Besar (Campsite capacity: 10-15 org)
  10. Bukit Penat (by pass)
  11. Kem Seroja (Campsite capacity: 40 org)
  12. Kem TV3 (Campsite capacity: 10 org)
  13. Bukit Lagi Penat (by pass)
  14. Kem Kancil (Campsite capacity: 10-15 org) New
  15. Kem Kijang (Campsite capacity: 40 org)
  16. Last Water Point (LWP)
  17. Puncak Botak (Campsite capacity: 10 org)
  18. Puncak Chuban (Campsite capacity: 10 org)
  19. Puncak Korbu Raya
  20. Puncak Gunung Korbu (7,182 ft) (Campsite capacity: 40 org)
Apabila tiba di puncak Gunung Korbu, pendaki boleh juga terus ke Gunung Gayong dan seterusnya ke Gunung Yong Belar kemudian turun di Cameron Highland, Pahang, ekspedisi dakian ini lebih dikenali sebagai Trans Titiwangsa. Ekspedisi tersebut mengambil masa 7 hari. Pendaki juga boleh terus ke Gunung Yong Yap, Gunung Chamah dan Gunung Ulu Sepat yang memakan masa lebih 21 hari untuk melengkapkan ekspedisi G7 di Banjaran Titiwangsa.
Dari puncak dapat dilihat Lembah Kinta, Bukit Keledang, laut Selat Melaka, pemancar di Bukit Larut, Taiping, Pulau Pinang, Gunung Gayong, Gunung Yong Belar, Gunung Berinchang di Cameron Highland. Ada stesen pemancar televisyen di Gunung Berinchang. Gunung Yong Yap di Kelantan juga jelas kelihatan.
Trek asal kini juga telah berubah wajah. Pihak pemaju telah mewujudkan satu lagi trek di sebelah atas bukit untuk pendaki ke Gunung Korbu. Namun trek yang seakan-akan trek balak ini sangat panas terik dan mengeringkan tekak.
Sebuah trek lama Korbu yang telah ditutup kini dibuka semula oleh para pendaki tegar yang membuat tanda-tanda pada pokok untuk kemudahan pendaki di masa akan datang. Trek ini akan melalui Sungai Seno’oi (melalui perkampungan orang asli Kg Cadak & Kg Makmur), Kem Balak dan Kem Singapura. Pendaki sama sekali tidak akan melalui Kem Seroja, Kem Kijang, Puncak Botak, Gunung Raya kerana trek untuk sampai ke puncak ke puncak Korbu ialah dari sebelah belakang. Bermaksud pendaki akan melalui bukit-bukit yang lain untuk sampai ke puncak Korbu.
Setiap ekspedisi untuk mendaki gunung-gunung di Malaysia seharusnya menggunakan Guide yang berlesen dengan Malaysia Tourism Board. Bagi mendaki gunung-gunung di negeri Perak, pendaki boleh mendapatkan khidmat guide daripada Silver Outdoor Sport (S.O.S) yang berpengalaman dalam menunjuk arah di dalam hutan.

Bagaimana mengisi Backpack degan betul sebelum trekking

topik nie banyak kali timbul tapi untuk menjawab soalan, proceed saja la ye.
tapi soalan agak umum tanpa bagitau untuk trip yang macam mana dan berapa lama. jadi, jawapan umum dan ringkas ialah: barang yang ringan dan tidak pejal dimasukkan dulu (bahagian bawah), barang yang berat dan mampat tapi tidak terlalu pejal (masih boleh adjust cth: air atau minyak dalam botol plastik/container, beras) susun di pertengahan beg dan dekat dengan tulang belakang, tin dan barang pejal dan berat di pertengahan dan jauh dari tulang belakang, barang yang berat tapi longgar disusun di bahagian atas (susunan berat ini juga bertindak menekan dan memampatkan struktur beg jadi beg semakin lama semakin solid dan bahagian ringan tadi akan berperanan sebagai pengapung berat). snack/jajan boleh la diselit untuk mampatkan bahagian atas tadi. gadjet, headlamp atau baju hujan letak la di kompartmen atas dan poket/kompartmen tepi beg.

nak packing memang ada sistem.
bergantung kepada jenis beg atau skala ekspedisi, setting memang berbeza tapi masih ada persamaan iaitu sistem asas: berat dan tekanan beban mesti disusun dekat dengan tulang/bahagian belakang badan. ini membolehkan komponen beg yang bekerja sebagai satu sistem (setiap brand ada sistem/teknologi berlainan) akan bertindak mengalihkan tekanan beban itu ke pusat pengumpulan stress (titik graviti) di bahagian tengah badan iaitu pusat/pinggang. bila tekanan berat beban (load stress) berada di paksi, sistem beg bekerja dengan lancar. beg pun seimbang dan "sebadan" dengan step atau movement. kita akan rasa berat beban (stress) pada pusat (perut) sahaja dan bukan pada bahu sebab ada hip belt. bukan macam beg sekolah yang hanya ada strap bahu. setiap tali/strap dan adjustable lock ada peranan dan sukatannya. jadi rujuk buku manual tahap mana sesuai untuk saiz badan kita atau cuba set bila beg tu dah load dengan full capacity (atau hampir). jangan set sewaktu beg kosong.

kalau dah beli haversack, harga mahal sikit kan. semestinya ada reason kenapa beg tu mahal. semuanya sebab kos R&D pada sistem pada beg. jadi optimakan sistem yang ada dengan dapatkan setting serasi. load stress setting yang betul akan mengelakkan/minimakan sakit atau lenguh di bahagian utama iaitu bahu, pangkal peha dan tulang belakang. jangan ambil mudah dengan arahan pada manual book atau distributor. badan nak pakai seumur hidup jadi jangan jahanamkannya dengan ambil mudah beberapa perkara kecil.

pusat graviti muatan perlu match dgn pusat graviti badan, jadi posture badan dan imbangan semasa berjalan tidak dipengaruhi oleh beban..back system juga perlu sesuai dgn badan, bole diejas2 supaya ia sepadan dgn torso dan shape badan..rasanya aqu tak perlu terangkan pasal torso, illiac crest atau c7 sbb infonya mudah dpt kt google..terus ke basic prosedur susun barang je la..

Jika utk basic prosedur bagi setting utk mendaki, aqu setuju kalo barang yg berat perlu rapat ke torso dan berada lebih atas dr illiac crest. Bahagian bawah (searas illiac crest) diisi dgn barang ringan spt pakaian supaya tiada bebanan berlebihan yg memaksa pusat graviti terarah terlalu ke belakang. Untuk bahagian atas beg, elakkan meletakkan barang yg berat melebihi dari aras tulang c7 supaya pusat graviti badan tidak terarah terlalu kekiri atau kanan semasa mendaki.

Semasa menurun pula, cuma pastikan barang2 yg diletak diaras c7, diletakkan sedikit bawah ke belakang, ini supaya agihan berat beg tidak mendesak pusat graviti terlalu terarah ke depan semasa menurun. Ini penting supaya momentum ketika menurun tidak menghasilkan inersia yg terlalu besar yg akan menekan rawan lutut untuk megimbangi pergerakan. kebiasaannya, aqu akan buatnya simple..gunakan bladder cam biasa ketika mendaki tapi letakkannya kebelakang ketika mau kena ada dry bag la dlm beg in case bladder tu teraccident plak..atau kalo aqu tak guna bladder, aqu akan guna botol platypus utk jd balancing..botol mineral pon bole tp jgn kasi ada udara la dlm, sbb kalo bergoncang tak guna gak..

itu basic penyusunan brg utk kalo utk trekking/hiking, penyusunan akan berubah tetapi konsep titik graviti utk balancing tu sama gak la..kemudian perlu amik kira jenis2 barang dan nk letak kt mana plak..poncho pon ada terangkan kt atas..susun atur utk barang2 penting dan tak penting pon perlu amik kira..psk/fak seeloknya letak kt tempat yg mudah capai..headlamp dan mcm2 lg la..

utk peringkat yg lebih tinggi, kaedah penyusunan barang bukan hanya semudah kaedah berat didepan,ringan dibelakang lg dah..ini bergantung apa beg yang dipikul dan sistem apa yang menyokong kekuatan beg tu..atau bahasa mudahnya penyusunan brg utk sistem bioflex pd beg c7 berbeza dr sistem AFS pd baltoro, Load Transfer Disk pd naos..kaji structure beg, sbb kebanyakan beg ada method tersendiri utk menyesarkan agihan berat pd pusat graviti..strength, material dan bentuk memberi impak yg berbeza bila dipadankan dgn posture badan..kang bila aqu citer cakap eksen plak, tp bila dah rasa berbagai jenama beg kt dunia ni, mungkin pendekatan aqu sikit berbeza..aqu suka sistem beg tp bukan brand loyal la..aqu tak suka beg yg replika2 nih sbb mata aqu tetap perati tak sama ngan yg ori..sbb natijah daripada penyusunan barang yg tidak betul ditambah plak dgn menggunakan beg yg tidak ikut specs pengeluar, kita akan lebih terseksa semasa memikul.


Khidmat 4 X 4 amat diperlukan,kalau nak jalan kaki takut tak larat.Guna 4 X 4 pun memakan masa 1 jam perjalanan dari kg.chennah ke pejabat jabatan hutan.So kena la keluar modal sikit..Kalau nak murah boleh contact saya,saya rekemen member saya.

 4 X 4 hanya akan hantar sampai pejabat hutan saja sebab jalan ni dah runtuh separuh jalan.So kena la berjalan kaki.Jika tidak kita dah jimat masa,kerana 4 X 4 katanya boleh sampai ke lata kijang.

So dalam  nak memulakan perjalanan kita diberi 2 pilihan,samada nak mengikut lata kijang atau terus ke kem sg kering.Kedua-dua jalan berbukit dan memenatkan.Ada orang aewaktu pergi nak ikut lata kijang,manakala sewaktu balik tak perlu ikut lagi lata kijang.Moralnya anda akan tahu kedua-dua trek.

View lata kijang memang indah,betapa besar ciptaan tuhan dengan air terjunnya.

Diseberang ada tangga untuk teruskan semula perjalanan.Ada  360 anak tangga yang perlu dipanjat untuk sampai ke trek laluan semula.Cuma terk ini macam kurang orang gunakan.

Anda akan sampai kepersimpangan ini,jadi bolehlah rehatkan badan sebentar setelah penat lalui pendakian.Untuk sampai kesini dari jabatan hutan melalui lata kijang mengambil masa 3jam perjalanan.

Kem ni dinamakan dengan 3 nama: i) kem simpang 2     ii) kem sg.kering   iii)kem hantu air

Dari kem sg.kering nak ke kem orkid ni mengambil masa 1jam 40minit.So kalau nk tido kem sg.kering pun digalakan.Cuma mengambil masa 3jam 30minit untuk kepuncak.Kalu tido disini punca airnya jauh.Perlu turun kebawah gaung untuk dapatkan punca air.

 Trek dari kem orkid kepuncak agak sederhana.Cuma dalam 200 meter nak sampai puncak anda akan jumpa simpang untuk ke gunung sebelah,iaitu gunung bongkok (mengikut kata penduduk kg.chennah).gunung bongkoko adalah gununu batu kapur.Trek tu hanya digunakan oleh orang asli saja.

100 meter nak sampai puncak treknya berlumut,Amat unik trek ni,suhunya yang dingin amat menyamankan.Rasanya sesiapa yang melaluinya harus menikmati keindahannya.

Terdapat batu sempadan di puncak.

Beirutnya telah tumbang dimamah usia.

Ini lah tanda aras ketinggian yang ada,sebagai bukti kita dipuncak (1462 m )