Sunday, August 7, 2011

PENYEDIAAN DIRI KE HUTAN

Kalau boleh buat solat sunat musafir terlebih dahulu,sebelum meneruskan perjalanan ke hutan.
NIATNYA:

(Usyalli Sunnatan Safari rakaataini lilLahi Taala)

Kemudian sediakan bekalan makanan secukupnya,jika perjalanan 40 hingga 50km selama 7-8 hari bawalah beras 2 hingga 3 kilogram seorang, pastikan bekalan beras mencukupi, kalau ada stove gas memasak lebih baik, pakai stove yang sistem injap sebab tabung gasnya boleh dicabut dari stove bila nak disimpan ketika meneruskan perjalanan meredah hutan.jika buleh cuba baca al Qur’an masa rehat di hutan, Buleh baca Surah Yaasiin, serta al Mulk.
Bawalah Global Positioning System , GPS, peta topo skala 1:50000. bawa kompas, jika berkemampuan bawa telephone setelit, penting jika ditengah hutan jika berlaku kemalangan senang hubungi helicopter pihak keselamatan.
Pakai kasut jungle boot kain hijau tapak getah yang cap goldez, jenis ini adalah yang baik sebab tapaknya lembut. jika boleh mesti tahu berenang, kerana ada ketika terpaksa seberang sungai yang berarus laju yang banyak terdapat dalam hutan negara ini. perlu tahu ekologi hutan.
Tahu nama pokok yang mahal nilainya seperti pokok Chengal , Meranti, Keruing, Nyatoh, Damar minyak, ramin dan sebagainya, supaya tidak dimusnahkan.
Herbanya pula tentulah Tongkat Ali dan herba Kacip Fatimah. jika jumpa kayu gaharu, jangan tebuk isi nya jika belum matang kerana cuma membazir. Mengikut akta perhutanan tak boleh ambil kayu gaharu. harga gaharu sekilo buleh cecah RM 15,000 hingga RM 20,000 di pasaran Timur Tengah untuk buat minyak athar.
Semasa di hutan jangan bercakap celupar, Di hutan bukan kita sahaja ada di dalamnya makhluk Jin dan hantu syaitan pun banyak. Langit dan Bumi tidak pernah berpisah, Di mana bumi dipijak di situ langit dijunjung.
Tujuan kita mengenal pokok dihutan seperti Chengal, meranti damar minyak, kerana khuatir kita tertebang pokok yang bernilai tinggi ini jika ianya membesar nanti.jika buleh kita kurangkan menebang pokok masa berada dalam hutan.
Di ketika malam, jika boleh sediakan unggun api, supaya khemah kita tidak didatangi haiwan buas. Banyakkan berdoa ketika dalam hutan yang melibatkan perjalan sehingga 7 hari yang jaraknya lebih kurang 35 kilometer. Setiap kali memulakan perjalanan, ketua pasukan ekuklah berdoa, minta selamat dalam perjalan. Bangun pagi solat Subuh, selepas serapan pagi pada pukul 9 pagi eluklah mulakanlah kembali perjalanan.
Lihat peta topo skala 1:50000 setiap kali nak mulakan perjalan, pandu arah, tentukan bearing arah nak tuju.Lihat GPS untuk tahu gred reference kedudukan kita sebenar dan tandakan di atas peta topo, seeluknya menggunakan Peta Genuine.
Sungai, bukit serta tanda di atas peta perlu diamati selalu, bila sudah bergerak dalam 3 kilometer eluklah disemak semula kedudukan kita dibumi dan di atas peta. Biasa perkiraan berjalan di hutan, adalah bergantung kepada bentuk muka bumi, samada beralun atau mendatar, atau mendaki bukit.jika mendatar kita buleh capai 16 kilometer sehari perjalanan. Jika naik bukit turun bukit, mungkin kita hanya dapat capai 2 hingga 3 kilometer sahaja sehari perjalanan bermula pukul 9 pagi hingga 5 petang.
wasalam

No comments:

Post a Comment