Wednesday, December 14, 2011

DARI SENAWANG KE GUNUNG BERINCHANG ( CAMERON HIGHLANDS )

BAG GALAS SUDAH SIAP SEDIA UNTUK XPDC KALI NI.
APA LAGI..POSE LA KEJAP YA TAK..
REMY ( OTAI / DRIVER TUK TRIP KALI NI )..AKU JUST SEBAGAI PENUNJUK ARAH..ARUL KAT BELAKANG TU DGN TABLET DELL DIA..
NI ABANG LONG LAZIM ( MUKA JAMBU )..BEST GAK LAYAN MAMAT NI,MACAM2 CERITA TENTANG KISAH KERJAYA LAMPAUNYA DI CERITAKAN PADA KITORANG SEMASA OTW NI..LAWAK PUN ADE GAK..LAZIM OH LAZIM.
NI POSE JAP KAT R&R HENTIAN JEJANTAS SG.BULOH,MEMBER YG LAIN2 G CARI BENDA MAKAN.
LAZIM..OH LAZIM,BAB BERGAMBAR MEMANG DIA SUKA SANGAT.GAYA TAK BOLEH TAHAN.DAH MACAM GAYA MODEL PLUS PUN ADA GAK.
NI KAT AIR TERJUN LATA ISKANDAR,LALUAN DARI TAPAH KE RINGLET PASTI AKAN JUMPA PORT BERSANTAI YANG CUKUP NYAMAN INI.
SEMASA DI RINGLET,YAKNI DEPAN PETRONAS PETROL PUMP,AKU JUMPA LA SEBUAH KENDERAAN YANG CUKUP ANTIK NI.KAT FELDA DULU BANYAK LA KENDERAAN JENAMA LAND ROVER NI..CUBA LIHAT NO PENDAFTARAAN NYA..TAH TAHUN BILA LA "REGISTRATION NUMBER" NI..SO AKU PUN SURUH LA ARUL KLIK JAP TABLET DIA YG CANGGIH TU.
ON THE WAY NAK KE TANAH RATA,PASTI KITA AKAN JUMPA LAND ROVER ANTIK NI DI JALAN RAYA.JADI AKU FOLLOW JE 4WD NI..NAK TENGOK AKSINYA..YANG PASTINYA MEMANG "POWER" SI TUA NI.
NI WAJAH PEKAN RINGLET.
KAMI MENGHAMPIRI PEKAN TANAH RATA,DISINI BANYAK HOTEL DAN APARTMENT PENGINAPAN YANG SESUAI UNTUK DISEWA BERSAMA KELUARGA @ TEMAN.
PEKAN NI AGAK SIBUK DENGAN PELBAGAI AKTIVITI.
 SEMPAT JUGA AKU KLIK GAMBAR PEJABAT POS NI,PEKAN TANAH RATA DI ANGGAP SEPERTI NADI PENTADBIRAN BAGI SELURUH DAERAH DI CAMERON HIGHLANDS.
SEDIKIT VIEW LADANG TEH DI SEPANJANG PERJALANAN KE BERINCHANG.
DI PEKAN BERINCHANG PADA JAM 1.30 PM,HUJAN GERIMIS PADA KETIKA INI.AGAK MERISAUKAN JUGA KERANA KAMI SEMUA PERLU TERUS KE PUNCAK GUNUNG BERINCHANG UNTUK XPDC KE PUNCAK GUNUNG IRAU PADA KE ESOKAN HARI.PASTI NYA KAMI PERLUKAN REHAT YANG CUKUP DI PUNCAK GUNUNG BERINCHANG.
PERJALANAN XPDC BERMULA DARI PEKAN BERINCHANG.
KAMI TERPAKSA BERPATAH BALIK KE PEKAN BERINCHANG UNTUK MENCARI ALTERNATIF LAIN SUPAYA DAPAT KE PUNCAK GUNUNG BERINCHANG.KENDERAAN KAMI INI GAGAL MENERUSKAN PERJALANAN KERANA KEADAAN JALAN YANG AGAK MENCANAK SERTA DITAMBAH DENGAN KEROSAKAN JALAN AKIBAT HAKISAN.
APA PUN SEBELUM TURUN KAMI POSING DULU.ORAIITTT
HUJAN + KETINGGIAN = KESEJUKAN TERAMAT SANGAT.
DAPAT DILIHAT RUANG SANTAI BAGI PARA PENGUNJUNG  BERINCHANG.
SETELAH KAMI MENYEWA TEKSI DI PEKAN BERINCHANG,AKHIRNYA SAMPAI JUGA KAMI KE GUNUNG BERINCHANG.CUMA APA YANG KAMI KECEWA IALAH,KAMI TELAH DIARAHKAN OLEH PIHAK JABATAN PERHUTANAN NEGERI PAHANG CAWANGAN CAMERON HIGHLANDS AGAR TURUN SEMULA KE BAWAH.MENURUT MEREKA TIDAK ADA SESIAPA PUN YANG DIBENARKANN UNTUK BERMALAM DI PUNCAK GUNUNG BERINCHANG INI.JAM WAKTU ITU MENUNJUKAN PUKUL 7.00 MLM.JUGA MEREKA TIDAK MEMBENARKAN KAMI SEMUA ( BEBERAPA GROUP LAIN ) UNTUK MENDAKI GUNUNG IRAU.BERTAMBAH KEKECEWAAN KAMI ( HILANG MOOD DIBUATNYA ).
KAMI BERHARAP DILAIN WAKTU UNTUK KAMI KESINI SEMULA..SEKIAN

No comments:

Post a Comment